Premier League

Premier League er navnet på den engelske toppserien. Tjue lag spiller i ligaen, og alle lagene som spiller i ligaen er deleiere i aksjeselskapet Premier League. Lagene i ligaen møter hverandre to ganger i løpet av sesongen, og spiller til sammen 38 kamper.

Ligaen ble startet i 1992, og har deretter blitt verdens mest populære sportsliga og verdens mest lukrative fotballiga. I alt 44 lag har spilt i ligaen, men bare fem lag har vunnet ligagullet (Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea og Manchester City).

Premier Leagues historie

Selv om de engelske klubbene gjorde det godt i Europa på 1970-tallet og starten av 1980-tallet, ble resten av 1980-tallet en nedtur for engelsk fotball. Stadionene var i dårlig stand, viktige fasiliteter manglet, det var mye bråk blant publikum, og de engelske klubbene ble utestengt fra europeiske turneringer i fem år etter tragedien på Haysel stadion i 1985. Den engelske ligaen hadde lave tilskuertall og dårlige inntekter, sammenlignet med ligaene i Italia og Spania, og mange engelske spillere dro til utlandet for å spille.

På starten av 1990-tallet begynte England å snu trenden, med semifinalespill i VM i 1990, og deltakelse i europeiske turneringer. Men i 1988 begynte noen lag å snakke om å bryte ut av den engelske ligaen, og starte sin egen liga, ettersom de mislikte datidens Football League, og pengene som ble pumpet inn i den.

En ny liga ble foreslått, og ble til det som i dag heter FA Premier League. Denne ligaen var økonomisk uavhengig fra The Football Association og Football League, og kunne forhandle fram egne avtaler om TV-rettigheter og sponsorpenger.

I dag er Premier League den fotballigaen som tjener mest penger. Det er også i denne ligaen spillerne tjener mest penger. Premier League har svært høye tilskuertall. Mange norske spillere har spilt for klubber i Premier League. En av dem som gjorde størst suksess i Premier League, var Ole Gunnar Solskjær, som spilte for Manchester United, og skåret mange viktige mål der.

Det här inlägget postades i Fotball. Bokmärk permalänken.